Régi hagyomány, új bor: megérkezett a Beaujolais nouveau!

2020-11-20

Az újborok története a múlt század elejéről, Franciaországból indult. Ekkor ugyanis még hatalmas csatározásokat vívtak a Lyon környéki borászok, mert mindenki azt szerette volna, ha az ő bora kerül legelőször a közeli éttermekbe. A versengésnek aztán egy rendelet vetett véget, mely hivatalosan kimondta, hogy november 15-től indulhat az újborok szállítása. 1975-ben ezt a szabályt úgy módosították, hogy a Beaujolais-t minden év harmadik csütörtökén, pontban 00:01 perckor lehet forgalomba hozni. Azóta a világ számos országát meghódította az újborok hagyománya és bár a legtöbb helyen hamarabb is találkozhatunk a pincészetek friss tételeivel, sokan még mindig ebben a pillanatban kóstolnak először Beaujolais-t barátaik társaságában.

Az újborok mindig a korai érésű szőlőfajtákból, egy különleges eljárással, szénsavas macerációval készülnek. A szőlőfürtöket ilyenkor egészben, többnyire rozsdamentes acéltartályokba töltik. Egy idő után a gyümölcs súlyától a tartály alján lévő bogyók összezúzódnak, must képződik, ami erjedésnek indul, ami során szén-dioxid keletkezik. Az oxigénmentes környezetben aztán a szőlőszemekben lévő enzimek hatására a bogyón belül megindul az erjedés. A végeredmény pedig egy friss, könnyű, gyümölcsös: málna, eper, cseresznye, banán aromákkal teli, intenzív lilarubin színű, alacsony tannintartalmú, rövid élettartamú vörösbor.

Kóstoljon bele az elsők között az idei évjárat ízeibe! Keresse a pincészetek friss, üde és könnyű Beaujolais nouveau borait a MOM Park Bortársaság üzletének kínálatában és élje át a francia újbor ünnepét!

Tudjon mindenről, ami a MOM Parkban történik!