Őszi trendek a konyhában
2025-10-27

Őszi trendek a konyhában

Az ősz izgalmas időszak a gasztronómiában, érdemes kihasználni a szezonális alapanyagok kínálta lehetőségeket – előkerülhetnek a klasszikus receptek, de az új trendek mentén újdonságokkal is kísérletezhetünk. Inspirálódjon Szauer Judit gasztrokommunikációs szakértő tippjeiből!

A nyár elmúltával mindenki szeret visszatérni a konyhába, és újra bekapcsolni a sütőt. Azt javaslom, ne féljünk leporolni a nagyi recepteskönyvét, hiszen a klasszikus, egyszerű és nagyszerű sütemények végre újra hódítanak. Ugorjunk fejest ebbe a színes forgatagba, és nézzük meg milyen trendeket tartogat ez az ősz számunkra.

Nosztalgia a sütésben

A nagyi receptjei és az igazi klasszikusok ismét hódítanak! Felejtsük el a túlgondolt, agyonédesített, színezett, mesterséges édességeket. Helyettük végre visszatérnek a klasszikus ízek. Készítsünk otthon friss gyümölcsökben – sőt akár zöldségekben – gazdag süteményeket, pitéket, galette-et, vagy akár crumble-t. Minden elkészíthető növényi alapokon és alternatív gabonákból is, számtalan inspiráló receptet tartogat az internet. Íme néhány verhetetlen őszi kedvenc a sütéshez: szőlő, alma, körte, szilva, dió, fahéj, vanília, tonkabab. Bátran készíthetünk otthon saját karamellszószt is, amit sókristályokkal még izgalmasabbá tehetünk. Egy klasszikus almás pite barnacukorral - amit nem mellesleg a 2025-ös év ízének is kineveztek – házilag készített karamellszósszal, szerintem ennél nincs jobb egy őszi vasárnap délutánra!

Zárjuk palackba a nyár ízeit

Nemrég jártam egy workshop-on, ahol a fermentált italok világába, azon belül is a kombuchák és a vízikefírek elkészítésének rejtelmeibe kalauzolt el bennünket hazánk egyik fiatal, tehetséges szakértője. Engem lenyűgözött ezeknek az italoknak a sokszínűsége, komplexitása és az egészségre gyakorolt jótékony hatása. Egy kis gyakorlással és fantáziával otthon is elkészíthetjük magunknak. Palackba zárhatjuk a nyár ízeit is, a bodzát, a bogyós gyümölcsöket vagy épp az illatos kamillát, de az őszi alapanyagokat is kimaxolhatjuk, hiszen a fűszerezés és az ízkombinációk határa a csillagos ég.

Fenntartható szemlélet a konyhában

Az évszakok változásától függetlenül hiszek a fenntartható életszemlélet fontosságában. Az ősz beköszöntével sincs ez másként. Apró szokások beiktatásával a konyhában is sokat tehetünk a fenntarthatóságért. Az elmúlt évek során sok nemzetközi irányzat érkezett meg hazánkba is: a zero waste – azaz a fülétől a farkáig, vagy épp a levelétől a gyökeréig minden megfőzése, komposztálás, helyi termelők szezonális alapanyaginak használata. Az ősz ilyen szempontból hálás évszak, éghajlatunkon ilyenkor még rengeteg lokális, szezonális alapanyagból válogathatunk, a zöldségek leveleiből a kidobás helyett készíthetünk pesztót, krémlevest vagy mártogatóst. A héjakból pedig alaplevet főzhetünk, amit akár lefagyaszthatunk a téli időkre.