Szőlő, szüret, must és bor – az idény klasszikus hívószavai. A pincészetek ilyenkor még szélesebbre tárják kapuikat, mi pedig alig várjuk, hogy megkóstoljuk a legfinomabb újdonságokat. A Bortársaság, a SPAR és az Anita Delicate polcairól válogattunk néhány egyedülálló italt, melyek inspirációként szolgálhatnak a szeptemberi-októberi programokhoz.
A nyár slágerei – akár tisztán, akár fröccsként kortyolgatva – kétségkívül a jéghideg rozék, a főszerepet azonban egyre inkább a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösek veszik át. Elvégre ezek az italok illőbb kísérői a fűszeresebb, nehezebb szezonális fogásoknak. Nem csoda, hogy a borászatok is előszeretettel kínálják őket tematikus kóstolóikon. De mit érdemes megkóstolni, melyek az idei év sztárborai, milyen tulajdonságokra, jegyekre érdemes figyelni? Néhány exkluzív gyöngyszemen keresztül bemutatjuk!
A Bortársaság pazar felhozatalából igazságtalannak tűnhet bármit is kiemelni, de a hétgenerációs hagyományokkal büszkélkedő Mas de Cadenet őszibarackos, citrusos, barackmagos rosé grenache-cinsault-syrah házasításának friss és száraz lecsengése tényleg utánozhatatlan! Ha egy igazán modern, virágos chiantit kóstolna, az Istine borászat alkotásával érdemes megismerkednie: a palackba zárt mestermű a sangiovese friss arcát mutatja rusztikus ásványossággal, élénk és gazdag savakkal.
És hogy egy kicsit haza is beszéljünk: a Falu Bikája nem csupán a SPAR polcairól tűnik ki letisztult, kékes címkéjével, de ízével is kiemelkedik a szekszárdi borok közül, hiszen a gyümölcsjegyek és a fűszeresség tökéletes elegye jellemzi.
Ha már szőlő: nemcsak a borok, de a pezsgők szerelmeseire is gondoltunk. Gyümölcsök és sajtok mellé, fehérhúsok kísérőjeként a Pol Roger utolérhetetlen a maga kategóriájában. Nem véletlenül lett az idei év kedvence! Grapefruitot, ananászt, lime-ot és mandarint idéző jegyeit enyhe briósos sejtés egészíti ki.
A gyöngyöző italok rajongóinak a Bortársaság és az Anita Delicate kínálatát sem érdemes kihagyni: utóbbi polcain ugyanis 15-15-féle prémium pezsgő és prosecco sorakozik, melyek közül bármelyiket bátran ajánljuk. És hogy mi a különbség az olasz ital és az alapvetően francia eredetű champagne között? Nos, míg a pezsgőt hagyományos módszerrel, szőlőből készítik, addig a prosecco a Charmat-módszertől, azaz tartályban történő erjesztéstől nyeri el végső formáját, mely által jellemzően könnyedebb ízű, mint északnyugati társa, ráadásul trópusi ízeket és gyümölcsös jegyeket hordoz.
Kóstoljon bele az ősz ízeibe a MOM Park üzleteiben!