3 tipp, hogy finom kenyeret válasszon!

2020-08-17

A hagyomány szerint az első, friss búzából készült kenyeret minden évben Szent István-napján készítették el. Ekkorra ért véget az aratás, az új kenyereket pedig különleges és ünnepélyes keretek között áldották meg. Ma már számtalan féle és fajta megtalálható belőlük a boltok polcain, ezért sokszor nem könnyű a választás, ha valóban jóízűt és jó minőségűt szeretnénk vásárolni. Az alábbi három dolgot figyelembe véve azonban biztosan finomat kóstolhat a kenyér áldásának ünnepén!

Amikor az ember kenyeret választ, célszerű először az összetevőket megismernie. A fehér kenyér csak fehér lisztet tartalmaz, a félbarna kenyér már rozslisztet és félfehér kenyérlisztet is. Ugyancsak kevert lisztből készítik a búzakenyeret, de a rozskenyér, illetve a rozsoskenyér között is nagy a különbség. A teljes kiőrlésű kenyerek esetében is megéri tisztában lenni az összetevők pontosabb arányával, ezt a címet ugyanis bármilyen kenyér megkaphatja, amiben akár csak 1% teljes kiőrlésű liszt található. A gyorsított eljárásokból fakadó hiányokat sokszor mesterséges anyagokkal pótolják, ami az ízek szempontjából sem mellékes. Érdemes tehát minél természetesebb anyagokból és technikákkal készült kenyeret fogyasztani. Az összetevőkkel kapcsolatban a csomagoláson tájékozódhat, de a pékségekben is bátran érdeklődhet, hogy biztosan azt vigye haza, amit valóban fogyasztani szeretne!

Sokan vallják azt a nézetet, hogy egy jó kenyér csak napokig érlelt, tökéletes kovászból készülhet és kizárólag kemencében sülhet. Ezt az álláspontot képviselik a MOM Parkban megtalálható á Table! pékségben is, ahol normandiai lisztből, hagyományosan dagasztott és kelesztett kovászból készült, kemencében sült kenyerek várják a vásárlókat. Egy hagyományos kovászolt kenyérrel nagy valószínűséggel elégedett lesz majd, ezért, ha lehetősége engedi, mindenképpen ilyet válasszon!

A harmadik fontos szempont, amiről sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni, a kenyerek lejárati idejére vonatkozik. Ha egy kenyéren nincs lejárati dátum, akkor az nagy valószínűséggel 24 órás kenyér, vagyis, ha nem fogyasztjuk el ez alatt az idő alatt, akkor a minősége romlani fog. Hiába vesszük meg a legfinomabb kenyeret, egy nap múlva már nem biztos, hogy azt az élményt nyújtja majd, amit vártunk tőle. Ezért mindig érdemes friss kenyérben gondolkodni és csak annyit vásárolni, amennyi adott időszakra szükséges! Nem véletlenül várja a Bagatelle MOM Park is minden nap friss kenyerekkel a vásárlókat! A saját pékműhelyükben készült kézműves kenyerek és péksütemények mellett itt különleges szendvicsekkel is bizonyítják, hogy a finom ételhez minőségi alapanyagok kellenek! Ha egyszerre vásárolná meg a kenyeret és a desszertet az ebédhez, akkor a Szamos cukrászdában is jó helyen jár!

Próbálja ki a MOM Park pékségeinek különböző kenyereit és süteményeit, induljon nagy kenyér tesztre és találja meg kedvencét!

Tudjon mindenről, ami a MOM Parkban történik!